De la 504 la noul 208

PEUGEOT - COTY HISTORY

Cele șase modele PEUGEOT "Car Of The Year” care au marcat epoca lor și istoria automobilului:  de la 504 la noul 208

Odată cu desemnarea noului PEUGEOT 208 "Car Of The Year 2020", pe data de 2 martie, la Geneva, marca PEUGEOT primește pentru a șasea oară cel mai râvnit titlu european din industria auto. Premiul este acordat în fiecare an de către un juriu independent format din 60 de jurnaliști europeni, toți specialiști în industria auto.

PEUGEOT 208 este prima citadină compactă a mărcii Peugeot care câștigă premiul "Car Of The Year". Alte cinci modele emblematice marca PEUGEOT din diferite segmente au câștigat, de asemenea, acest premiu mult râvnit: sedanul vârf de gamă PEUGEOT 504 (1969), berlina PEUGEOT 405 (1988), mașinile de familie compacte PEUGEOT 307 (2002) și PEUGEOT 308 (2014); SUV PEUGEOT 3008 (2017) este primul "Sport Utility Vehicle" care câștigă acest titlu, de la înființarea trofeului în 1964.

Acest palmares al mărcii reflectă rolul preponderent pe care designul, tehnologiile și performanțele autovehiculelor PEUGEOT l-au avut în ultimii cincizeci de ani ai istoriei automobilului.

Noul PEUGEOT 208, celălalt "Număr Sacru"

Noul PEUGEOT 208 este cel de-al șaselea model PEUGEOT care câștigă cel mai râvnit premiu din Europa. Autovehiculul îndeplinește toate criteriile pentru a câștiga marele vot. Noul 208 face parte din noua generație de modele a mărcii, cu un design unic, îndrăzneț și atractiv. Tehnologia de la bordul acestui model pune accent pe condusul semi-autonom, cu sisteme de asistență la condus de ultimă generație, la cel mai înalt nivel din segmentul său. Motorizarile termice sau cea electrică oferă viitorilor clienți libertatea deplină de a alege.

Noul PEUGEOT e-208 reprezintă o nouă etapă în universul mobilității electrice. Cu o autonomie de 340 km (WLTP), o putere de 100 kW (136CP) și un cuplu motor de 260 Nm (disponibil de la 0 km/h), ce îi permite să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 8 secunde. Noul PEUGEOT e-208 oferă o experiență de condus intensă și inedită, completată de 3 moduri de condus: Sport, Normal și Eco.

Deja un Best-Seller, Noul PEUGEOT 208 a vândut, de la lansarea sa în septembrie 2019, 130.000 de unități în Europa, dintre care 15% au fost versiuni electrice.

PEUGEOT 504, primul titlu pentru "ochii superbi ai Sophiei LOREN"

Pentru a descoperi primul PEUGEOT desemnat "Car Of The Year" în Europa, trebuie să ne întoarcem în urmă cu mai mult de jumătate de secol. PEUGEOT 504  este primul model al mărcii care câștigă acest titlu, în anul 1969. Sedanul de mari dimensiuni ilustrează perfect evoluția modelelor de clasă medie. 504 propune aceleași tehnologii ca și PEUGEOT 404, exceptând suspensia independentă la toate cele patru roți, o premieră a mărcii în ceea ce privește automobilele cu propulsie pe roțile spate.

Designul unic adoptat de Peugeot 504 este rezultatul unei strânse colaborări între PEUGEOT Style și Pininfarina. Pininfarina semnează linia laterală și faimosul portbagaj, iar PEUGEOT Style partea frontală, despre care designerul italian afirma că "are ochii Sophiei Loren"!

Rege al pistei, grație robusteții sale legendare, PEUGEOT 504 a câștigat principalele competiții de raliu din Africa: East African Safari, Raliul Marocului sau Raliul Bandama.

Primul "Car Of The Year" al mărcii PEUGEOT a fost produs în perioada 1968-2005 în 3.713.356 de unități, dintre care 2.644.326 au fost sedanuri.

PEUGEOT 405, un vot aproape unanim

Aproximativ două decenii mai târziu, un alt sedan, PEUGEOT 405, câștigă "Car Of The Year" în 1988. Nu mai puțin de 54 din 57 de membri îi atribuie cel mai mare punctaj! Cu un design moștenit de la PEUGEOT 205, 405 oferă plăcere la condus și confort. Suspensiile sale riguroase echipează chiar și primele versiuni din gamă. Modelul integrează tehnologii noi la bord, cum ar fi sistemul de frânare cu ABS și motorul turbo diesel 1.9 de 90 CP.

PEUGEOT 405 dispune și de versiunea Mi16, o veritabilă referință la momentul lansării sale. Cei 160 CP oferiți de Peugeot 405 utilizează cea mai performantă tehnologie de la acea vreme: sistemul cu 4 valve pe cilindru.

Ari Vatanen câștigă, la volanul unei versiuni coupé rally-raid, derivată din sedan, edițiile 1989 și 1990 ale Raliului Paris-Dakar. Mecanica acestei versiuni este împrumutată de la Peugeot 205 Turbo 16.  Același Ari Vatanen, pe o versiune derivată din 405 T16, câștigă edițiile 1988 și 1989 ale competiției americane de viteză în coastă Pikes Peak International Hill Climb. Peugeot 405 rămâne în memoria tuturor grație filmului artistic "Climb Dance", care reconstituie urcarea legendară efectuată de acest model.

Pe lângă aceste palmaresuri sportive, Peugeot 405 rămâne un veritabil succes popular, cu peste 5 milioane de unități vândute la nivel mondial.

PEUGEOT 307, modelul care ridică ștacheta

În 2002, PEUGEOT 307 reprezintă echilibrul perfect în cadrul noii generații de mașini compacte de familie, înalte și spațioase care sunt introduse pe piață. Grație acestui atribut, modelul primește titlul "Car Of The Year" 2002. PEUGEOT 307 se distinge față de competitorii săi prin înălțimea sa, ce favorizează accesul pasagerilor la bord. Designul exterior atractiv al acestui model este inspirat de PEUGEOT 206. Vizibilitatea față este crescută, grație unui parbriz de mari dimensiuni. Interiorul spațios, funcțional și versatil propus de Peugeot 307 este inspirat din universul MPV-urilor.  La volan, nivelul sonor redus și puterea de frânare sunt excepționale. PEUGEOT 307 este echipat cu cel mai ecologic motor diesel de la vremea sa, 2.0 HDi 110 CP cu filtru de particule.

PEUGEOT 307 a dat naștere unei game largi de caroserii cu personalitate puternică: sedanuri cu 3, 4 sau 5 uși, SW (Station-Wagon) sau CC (Coupé-Cabriolet), fără a uita de 307 WRC, care va a succedat Peugeot 206 WRC în edițiile 2004 și 2005 din Campionatul Mondial de Raliuri.

La nivel mondial, PEUGEOT 307 a fost vândut în peste 3.7 milioane de unități (toate tipurile de caroserie).

PEUGEOT 308, eleganța și calitățile dinamice, recompensate

În 2014, marca Peugeot și universul auto cunosc o nouă eră. Pentru PEUGEOT 308, designerii și inginerii concep un design elegant și modern. Grație noii platforme modulare EMP2, noul PEUGEOT 308 dispune de dimensiuni compacte și de o greutate semnificativ redusă (-140 kg în comparație cu predecesorul său), ce contribuie la un comportament și o manevrabilitate de referință în segment.

Cockpit-ul noului 308, ce găzduiește un nou arsenal tehnologic, este conceput pentru a oferi o nouă experiență de condus intuitivă: volan compact, head-up display, consolă centrală ridicată și ecran tactil capacitiv de 9.7". Sistemul PEUGEOT i-Cockpit®, inspirat de concept-car-ul SR1 stabilește un nou standard în universul auto și se impune în prezent ca dotare distinctă majoră pentru vehiculele ce poartă sigla Peugeot.

De la lansarea sa în 2013, PEUGEOT 308 a fost vândut  în 1.7 milioane de unități, în toate variantele de caroserie.

PEUGEOT 3008, primul SUV desemnat “Car Of The Year”

Primul SUV distins cu acest titlu de la înființarea trofeului în 1964, PEUGEOT 3008 demonstrează urcarea în gamă a mărcii PEUGEOT. Rezultatul este o combinație inovatoare între design, confort și ținută de drum. 3008 reprezintă viziunea mărcii asupra segmentului SUV-urilor, pe piețe unde cererea pentru acest tip de caroserie este foarte ridicată. Aceste atribute au fost decisive în desemnarea modelului PEUGEOT 3008 "Car Of The Year" în 2017. Vehiculul inaugurează astfel o nouă generație de PEUGEOT i-Cockpit®, "Amplify", ce oferă o experiență de condus intuitivă și plăcere la condus. PEUGEOT i-Cockpit® marchează trecerea la sistemele avansate de asistență la condus și conectivitatea permanentă.

PEUGEOT 3008 se remarcă prin calitățile sale "off-road", grație tehnologiei Advanced Grip Control cu cele cinci moduri de aderență ce îi permit să se adapteze la toate tipurile de teren. În 2016, PEUGEOT Sport prezintă 3008 DKR, cu care marca reușește să adjudece primele trei locuri în ediția 2017 a Raliului Dakar, dar și locul 1 în ediția din 2018.

La nivel mondial, PEUGEOT 3008 a fost vândut în peste 1.7 milioane de exemplare, de la lansarea sa în octombrie 2016.

Juriul COTY: un grup de experți în industria auto

Juriul COTY (Car Of The Year) este format din 60 de jurnaliști independenți din 23 de țări europene. Numărul de reprezentanți ai țării depinde de volumul pieței și importanța acesteia pentru industria auto. Germania, Spania, Franța, Italia și Regatul Unit au câte șase membri în juriu. Alte țări reprezentatei în juriu sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Suedia, Elveția și Turcia.

Juriul COTY recompensează anual un singur câștigător. În concurs participă doar mașinile puse în vânzare în ultimul an ce precedă acordarea premiului. Modelul ales reprezintă cea mai remarcabilă noutate, indiferent de segmentul din care face parte, tipul de caroserie sau preț. Inovațiile tehnologice și raportul calitate-preț sunt cele mai studiate criterii. Premiul COTY există încă din 1964, este cel mai vechi și cel mai râvnit trofeu din industria auto.

" Îmi face o deosebită plăcere să ne aflăm în top 3 în rândul mărcilor cu cele mai multe titluri "Car Of The Year" câștigate, cu șase trofee! PEUGEOT a câștigat trei premii COTY în 6 ani, o premieră pentru o singură marcă! Trei modele PEUGEOT desemnate "Car Of The Year" se află în prezent pe străzi: noul 208, SUV 3008 și compacta 308. Noul PEUGEOT 208 a câștigat pentru că oferă puterea de a alege între motoarele sale termice și cel electric, la un preț accesibil. Designul său îndrăzneț și tehnologia prezentă la bord atrag clienții în mod instant. Premiul "Car Of The Year" este un instrument formidabil de coeziune în sânul companiei și o referință pentru clienții noștri.” a declarat Jean-Philippe IMPARATO - CEO Marca PEUGEOT

Despre Marca PEUGEOT

Plecând de la ofensiva tehnologică și electrificarea gamei sale,  Marca PEUGEOT abordează cu entuziasm era tranziției energetice. Experiența de condus stimulantă și intensă, designul elegant și calitatea fără compromis, exprimă angajamentul mărcii față de clienții săi și contribuie la emoția pe care fiecare model PEUGEOT o declanșează. Prezentă în aproape 160 de țări, cu peste 10.000 de puncte de vânzare, marca a vândut aproximativ 1.500.000 de modele în 2019. PEUGEOT combină standardele înalte, alura și emoția, cu scopul de a fi o marcă generalistă de top la nivel global.