„LEGENDAR, EFICIENT, EMOȚIONAL”

Peugeot 9x8 - design

Compact și elegant, PEUGEOT 9X8 trezește emoție și întruchipează viteza. Un interviu cu Matthias HOSSANN, director de design PEUGEOT.

PEUGEOT 9X8, VĂZUT DE ECHIPA DE DESIGN: „LEGENDAR, EFICIENT, EMOȚIONAL”

Peugeot 9x8 - design

Echipa de Design PEUGEOT a avut un impact uriaș cu designul noului Hypercar Hybrid 9X8, care încorporează toate codurile estetice ale mărcii: o atitudine felină, linii fluide accentuate de semne de sportivitate, flancuri elegante, structurate și, bineînțeles, caracteristica semnătură luminoase cu trei gheare ale Leului. Compact și elegant, PEUGEOT 9X8 trezește emoție și întruchipează viteza.

Un interviu cu Matthias HOSSANN, Director de Design PEUGEOT.

O mașină de curse este adesea definită de performanța sa în competiție. Cu PEUGEOT 9X8 Hypercar Hybrid, ai reușit să îmbini stilul și tehnologia. Cum ai procedat?

Într-adevăr, căutarea performanței supreme duce de foarte multe ori la o estetică pur funcțională, care nu este foarte influențată de codurile stilistice ale mărcilor. Noile reglementări lasă mai mult loc creativității și am vrut să profităm de această ocazie pentru a ne imagina, alături de echipele PEUGEOT SPORT, o mașină cu un design unic, un hypercar PEUGEOT care poartă toate valorile mărcii.

Peugeot 9x8 - design

Ce motivează această revenire în competiție pentru un brand precum PEUGEOT?

Pentru PEUGEOT, sportul cu motor, la fel ca un concept în forma sa mai tradițională, reprezintă un laborator incredibil de idei și inovații care îmbunătățește experiența pe care o oferim clienților noștri prin vehiculele noastre de serie, în special cu 508 PSE desigur, dar și cu restul gamei.

9X8 este un PEUGEOT conceput pentru competiție, tehnologia sa este în întregime dezvoltată de PEUGEOT SPORT și designul este realizat de aceeași echipă care creează conceptele și vehiculele de producție pe care clienții noștri le conduc în fiecare zi.

9X8 este un concentrat al know-how-ului echipelor mărcii și extinde istoria plină de succes a PEUGEOT în competiție, dragă mărcii și fanilor săi.

9X8 pare să fie o ruptură completă de generațiile anterioare de mașini de curse. Ne poți explica?

Datorită noilor reglementări, am putut lucra la o estetică diferită. Am început proiectul cu trei cuvinte în minte „legendar, eficient, emoționant” pentru că îmi doream o mașină care să fie imediat recunoscută și care să marcheze o schimbare, o schimbare fundamentală de generație, ecou pentru schimbarea motorizării. A spart codurile și a reunit lumile, oferind expresia supremă a mărcii noastre.

Peugeot 9x8 - design

De ce ați ales să eliminați spoilerul de pe 9X8?

Acest lucru reflectă perfect îndrăzneala și creativitatea inginerilor și designerilor PEUGEOT! Comportamentul aerodinamic propus de inginerii noștri, care ne permite să eliminăm eleronul tradițional, ne-a oferit o mai mare libertate de exprimare stilistică. Din moment ce aveam mai multă libertate, era momentul ideal să facem tot ce ne doream!
Imaginați-vă! Nicio mașină nu a mai concurat fărăr eleron la Le Mans, din 1967.

Este pentru prima dată când Peugeot prezintă o mașină de curse hibridă. O revoluție?

PEUGEOT 9X8 marchează intrarea într-o nouă eră, în special prin tehnologia pe care o implementează. După cum subliniază Olivier Jansonnie, directorul tehnic al proiectului, „Cursele de anduranță se bazează pe o reglementare care ne permite să demonstrăm expertiza PEUGEOT în sistemele de propulsie electrificate. La fel ca 508 PSE, care este accesibil publicului, marca deschide un nou capitol în sportivitatea hibridă, cu performanța devenind mai virtuoasă prin trecerea la energie electrică, dar fără a sacrifica nimic în ceea ce privește competitivitatea.”

Peugeot 9x8 - design

Ce rol a jucat tehnologia 3D în proiectarea și dezvoltarea acestui model?

Viața de zi cu zi a designerilor este o succesiune de dus și întors între schițe și instrumente 3D, care ne permit să includem faze de vizualizare în realitatea virtuală. Realitatea virtuală este un instrument esențial astăzi, un instrument suplimentar pentru creativitate care ne face mai eficienți.

Acest proiect a fost dezvoltat în perioada pandemiei, o parte din proiect fiind realizată în perioada de izolare și, prin urmare, cu echipe care lucrează de acasă. Tehnologia digitală este un limbaj comun și un instrument de dialog între echipele de proiectare și cele tehnice ale PEUGEOT SPORT, ceea ce ne-a permis să respectăm calendarul proiectului într-un context deosebit de constrâns și fără precedent. Capacitatea de adaptare a echipelor a fost excepțională.

O semnătură luminoasă unică. A fost important ca 9X8 să fie recognoscibil și noaptea?

În legenda și magia celor 24 de ore de la Le Mans, atmosfera este creată și de imaginile nocturne. Echipa de design este compusă din mulți fani ai acestui circuit, care cunosc, prin urmare, importanța semnăturii luminoase pentru toți cei care urmăresc cursa. Unele mașini pot fi recunoscute după sunetul motoarelor lor, dar deseori vezi doar puncte de lumină care se estompează în noapte.

Așadar, 9X8 trebuia să fie imediat recunoscut. Motivul celor trei gheare, care este prezent pe modelele noastre istorice emblematice și pe toate mașinile noastre actuale de producție, a fost o alegere evidentă.